Feestelijke opening fototentoonstelling ’50 jaar Marokkaanse migratie in Nederland’
9 mei 2017 – In aanwezigheid van wethouder Rabin Baldewsingh en Marokkaanse consul generaal Mostafa Trifaia opent Atlas Cultureel Centrum de feestelijke fototentoonstelling ’50 jaar Marokkaanse migratie in Nederland’ in bibliotheek Escamp.
“Ik woon OP Scheveningen”, zegt de Marokkaanse consul generaal Mostafa Trifaia bij de opening van de fototentoonstelling ’50 jaar Marokkanen in Nederland’. De om in maatpak gestoken diplomaat slaat met charme toe in bibliotheek Escamp: “Het is een eer en een plezier. Mijn hart voelt dankbaarheid. Dit soort evenementen verbreekt het stereotype van alle migranten. Wij houden van Nederland. Ik ken dit land en ben er trots op. Ik woon op Scheveningen. Ik ben trots op Den Haag. Wij zijn bijna aan de vierde generatie Marokkanen in Nederland, alle lof voor vooral eerste generatie voor hun bijdrage aan de welvaart in Nederland.”
De eveneens in maatpak gestoken wethouder Rabin Baldewsingh gastheer. “ Selamun Aleykoem, Wij ( immigranten) zijn hier, omdat zij (Hollanders) daar waren. Nederland als zeemacht heeft het land mondialer gemaakt. Nederland het met zoveel woorden altijd gezegd: ‘Ik ben bereid een plek te zijn waar iedereen zich thuis kan voelen’. Een land zonder muren. Mensen kunnen hier kansen pakken en zich verheffen. Gastarbeiders hebben gebouwd aan de toekomst van dit land. Door het harde werken hebben ze voor hun kinderen de kansen gepakt. Neem de Haagse Hogeschool, nakomelingen van gastarbeiders zijn er studenten. Ze zitten in de bankwezen en in de lokale economie. Dat is bijzonder onze gezamenlijke geschiedenis. Daarom vind ik het belangrijk dat Atlas Cultureel Centrum de taak heeft genomen met haar bestuur onze collectieve geschiedenis vastleggen en overdragen aan de nieuwe geschiedenis. Migratie is heel erg belangrijk voor Den Haag. De diversiteit is geen zwakte, het is een kracht die we moeten benutten om de stad sterker te maken.”
Sahin Yildirim, projectleider: “In het kader van gouden jubileum (50 jaar) Marokkaanse migratie heeft Atlas Cultureel Centrum vorig jaar het boek ‘Een halve eeuw in Nederland’ in de beste bibliotheek van Nederland aan een groot publiek gepresenteerd. We zijn trot dat er zo veel belangstelling is voor de fototentoonstelling.”
“In Nederland wonen tegenwoordig meer dan 180 verschillende nationaliteiten. Ze hebben allemaal hun eigen gebruiken, gewoonten en achtergronden. Iedereen die hier woont, heeft zo zijn eigen reden waarom hij of zij naar Nederland is gekomen. De grote culturele verscheidenheid van het hedendaagse Nederland is historisch geworteld. De identiteit en stadscultuur van Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam zijn nauw verweven met het arbeidsverleden. Dat zien we terug in hoe ze wonen, het familieleven, het taalgebruik en sociaal-culturele diversiteit.”
Zouhair Saddiki, lid van Comité van Aanbeveling: “De fototentoonstelling blijft tot 6 juni in Den Haag. Daarna reist deze tentoonstelling door een aantal steden, waaronder Gouda, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam.