Prominenten aanwezig bij de boekpresentatie ‘Een halve eeuw in Nederland’

Donderdag werd in Gouda het boek ‘Een halve eeuw in Nederland’ gepresenteerd. In een overvolle zaal in de Chocoladefabriek, werden de eerste exemplaren aangeboden aan de Marokkaanse ambassadeur, de burgemeester en Tweede Kamerleden Mohamed Mohandis en Ahmed Marcouch. In het boek van Sahin Yildirim, Ineke van der Valk Hanina Ajarai, komen diverse Marokkaanse Nederlanders van de eerste generatie aan het woord. Maar ook Autochtone Nederlanders die in die tijd de migratieprocessen van dichtbij mee maakten, vertellen hun verhaal.

Een halve eeuw geleden verlieten de eerste Marokkanen hun land om hun geluk in Nederland te zoeken. Deze eerste generatie ‘gastarbeiders’ arriveerden toen de arbeidsmarkt om werknemers zat te springen – een tijd van economische hoogconjunctuur. Zij hadden gehoord dat de omstandigheden in Nederland beter waren dan in andere Europese landen waar hun landgenoten een baan hadden geaccepteerd, zoals in Frankrijk en België. Menig Marokkaan van het eerste uur heeft destijds dus het heft in eigen handen genomen. De jonge, sterke mannen en vrouwen van toen zijn nu bejaard of reeds overleden. Veel verhalen en herinneringen van deze mensen dreigen voorgoed verloren te gaan voor hun nazaten en voor Nederland.

Yildirim: “Het vertellen van deze verhalen draagt bij aan het besef dat wij in een samenleving van vrede en solidariteit leven. Daarom wilden wij de herinneringen, successen en het falen van deze mensen verzamelen en delen met een breed publiek. Deze eerste generatie kijkt met een positief gevoel terug op de komst naar Nederland en de manier waarop men toendertijd werd ontvangen. Nederlanders waren volgens deze kanjers bijzonder hulpvaardig. Ook op het werk werden ze gewaardeerd. Hun positieve ervaringen in Nederland waren een belangrijke reden dat ze nooit zijn teruggekeerd naar Marokko.”

Zowel de Goudse burgemeester, als de Marokkaanse ambassadeur spraken in hun toespraak over saamhorigheid, sociale betrokkenheid en wederzijds respect. Burgemeester Schoenmaker: “Mensen moeten nieuwsgierig naar elkaar zijn. Alleen dan leer je elkaar begrijpen en kunnen eventuele problemen worden opgelost.” De Marokkaanse ambassadeur Bellouki drong er op aan om vooral mee te doen in de Nederlandse samenleving. “Jullie zijn allen onderdeel van deze mooie samenleving. En jullie zijn gezegend met twee identiteiten. Maak gebruik van het beste van die twee werelden. Dit boek is een personificatie van goedheid en hard werken. Deze mensen horen onze respect te krijgen. Ik hoop dat het Nederlandse volk, bij het lezen van dit boek, erachter komt dat de Marokkanen geen engelen zijn. Maar ook geen duivels.”
Tweede Kamerlid Marcouch vindt het vooral belangrijk dat het verhaal verteld wordt over waarom deze eerste generatie vaderland en familie verliet. “Het verhaal van de migratie van de Marokkanen gaat niet alleen om het werken in een ander land. De meeste Marokkanen komen uit het Rif gebied en zijn letterlijk gevlucht. Gevlucht voor onderdrukking. In 1958 en 1959 zijn, tijdens de beruchte opstand, vele Riffijnen opgepakt, vermoord en gemarteld. Of gewoonweg verdwenen. Dat was de aanleiding dat velen later hun heil in Europa gingen zoeken. Het is een verhaal over pijn en leed. Over trauma’s die verwerkt moeten worden. Dit verhaal moet ook verteld worden. Onze eigen kinderen weten dit niet eens, laat staan het Nederlandse volk.”

Yildirim wil graag dat het boek zal bijdragen aan wederzijds begrip tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland. Daarom zullen er de komende maanden, in verschillende steden, dialoogbijeenkomsten en een reizende foto-expositie worden georganiseerd.
Het boek ‘Een halve eeuw in Nederland’ is te bestellen via www.eenhalveeeuwinnederland.nl

boekpresentatie-een-halve-eeuw-in-nederland-in-de-bibliotheek-gouda

sahin-hanina-en-ineke

boekpresentatie-een-halve-eeuw-in-nederland